منو بستن

فرآیند پخت کاشی و سرامیک

هنگام مراجعه به فروشگاه ­های کاشی و سرامیک، تنوع گسترده­ای از طرح و رنگ را مشاهده می­‌کنید. علاوه بر این با لمس سطوح سرامیک‌­ها متوجه کیفیت متفاوت آنان از نظر طراحی و ساخت می‌‌شوید. در صورتی­ که با فرآیند پخت کاشی و سرامیک آشنایی داشته باشید، به نسبت خرید آن برایتان راحت­تر خواهد بود. کاشی و سرامیک به عنوان یکی از پرکاربردترین کانی‌های غیر فلزی، فرآیند پخت خاصی را طی می­‌کند، تا به مرحله نهایی تولید می­‌رسد. از این­ رو شاهد تنوع این محصول از نظر کیفیت، طرح و رنگ در بازار هستیم. در این محتوا برای آشنایی بیشتر شما عزیزان به بررسی روش تولید سرامیک و فرآیند پخت آن می­پردازیم.

آیا تاکنون با خود فکر کرده ­اید که؛

  1. فرآیند پخت کاشی و سرامیک چه پروسه­ ای را طی می­کند؟
  2. این همه کاشی و سرامیک چگونه تولید می­شوند؟
  3. مراحل تولید سرامیک پرسلان به چه صورت است؟
  4. آیا روش تولید سرامیک در کیفیت آن تأثیرگذار است؟ چرا؟
  5. چگونه می­توان کیفیت ساخت کاشی و سرامیک را سنجید؟

امروزه صنعت کاشی و سرامیک، با توجه به میزان تولید و مصرف به­ عنوان یکی از فعال­ترین صنایع در کشور شناخته شده است. به­ طوری­ که کارخانه‌جات متعددی در اقصی نقاط کشور به وسیله انواع روش تولید سرامیک، این محصول پرکاربرد را در اختیار مصرف کننده قرار می‌­دهند.

فرآیند پخت کاشی و سرامیک چیست؟

یکی از اصلی‌­ترین مراحل تولید انواع کاشی و سرامیک، فرآیند پخت است. در طی این فرآیند، مواد اولیه و موردنیاز برای تولید این محصول به سطوح براق شیشه­‌ای و کریستالی روی بدنه تبدیل می­‌شوند. تمامی ویژگی‌­ها و کیفیت کاشی و سرامیک اعم از استحکام خمشی، مقاومت در مقابل عوامل شیمیایی، نفوذناپذیری، تخلخل و غیره به این فرآیند وابسته است. به همین دلیل می­‌توان گفت این روش تولید سرامیک یکی از مهمترین روش‌­های ساخت این محصول است. به طبع آن هرچه فرآیند پخت به استانداردهای وضع شده، نزدیک­تر باشد، به نسبت کاشی و سرامیک تولیدی، کیفیت، مقاومت و طول عمر بالاتری خواهد داشت.

خاطر نشان می­‌شود کوره‌های پخت کاشی و سرامیک به وسیله انرژی فسیلی و الکتریکی کار می­‌کنند. اما متأسفانه بین 20 تا 28 درصد از مجموع دو انرژی (فسیلی و الکتریکی) در کوره­‌ها مصرف می­‌شود و 72 تا 80 درصد باقی­مانده به­ صورت بلااستفاده هدر می‌رود. این مورد یکی از مشکلات اساسی در فرآیند تولید کاشی و سرامیک به ویژه مراحل تولید سرامیک پرسلان است. بدین­ جهت مهندسین و متخصصان در این صنعت به دنبال راهکار اساسی برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی با این مقدار زیاد هستند.

 

اصول کلی پخت کاشی و سرامیک

فرآیند پخت کاشی و سرامیک نیز مانند تولید هر محصول دیگری از یک سری اصول و قواعد خاص پیروی می­‌کند. هرچه این اصول به استانداردهای موجود نزدیک­تر باشد، به نسبت محصول نهایی با کیفیت‌تر و متناسب با نیاز مصرف­ کننده خواهد بود. به ­طور کلی مهمترین اصول پخت در روش تولید سرامیک عبارتند از:

1– در فرآیند تولید کاشی و سرامیک می­بایست رطوبت جذب شده در لعاب یا محیط به طور کلی حذف شود؛ بدین منظور تا کمی بیش از C 1000 رطوبت جذب شده (آب) به وسیله دستگاه­های خشک کن (رطوبت گیر) از روی سطوح حذف می­‌شود.

2– پس از C 2000 مولکول­‌ها و ذرات آب کریستالی درون بافت سرامیک جذب شده و از آن خارج می­‌شوند.

3– از آنجایی­که برای تولید سرامیک اغلب از خاک رس استفاده می‌­گردد؛ بین دمای 350 تا 600 درجه سانتی­گراد احتراق و فرآیند پخت صورت می­‌گیرد. در مراحل تولید سرامیک پرسلان هم برای افزایش کیفیت محصول نهایی، به این مورد توجه ویژه­‌ای شده است.

انواع سرامیک براساس نوع پخت و کیفیت آن

به­ طور کلی براساس نحوه پخت و روش تولید سرامیک، این محصول به چهار دسته کلی تقسیم بندی شده است. که عبارتند از:

الف: کاشی و سرامیک دیر­گداز

ب: تولیدات سرامیکی با روش تولید ویژه و تکنیکی

ج: کاشی و سرامیک ­های زمخت

د: کاشی و سرامیک ­های ظریف

در این میان بیشترین میزان استفاده به فرآورده­‌های سرامیکی ظریف و زمخت اختصاص یافته است. تولیدات این بخش نیز شامل انواع ظروف سرامیکی خانگی، کاشی و سرامیک بهداشتی ساختمان و عایق­ های الکتریکی می­شود. البته به یاد داشته باشید که در طول فرآیند پخت کاشی و سرامیک تمامی استانداردهای لازم رعایت شده و محصولی با کیفیت بالا به دست مصرف­کننده می­رسد.

دستگاه و تجهیزات لازم برای پخت کاشی و سرامیک

همان­طور که می‌دانید کیفیت ساخت، طرح و نقش سرامیک برای مصرف کننده حائز اهمیت فراوانی است. از این رو روش تولید سرامیک (از ابتدا تا انتها) به وسیله مجهزترین و به­ روزترین دستگاه ­های نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک انجام می­شود. از بین پرکاربردترین دستگاه­ ها و تجهیزات لازم برای پخت سرامیک می­توان از سنگ­شکن، بالمیل­ ، باکسفیدر، لعاب، دستگاه پرس، اسپری درایر، کوره­ های تونلی، رولری و غیره نام برد.

مراحل تولید سرامیک پرسلان و انواع کاشی

1- تهیه و آماده­ سازی مواد اولیه، مرحله نخست در فرآیند پخت کاشی و سرامیک است. این مرحله یکی از حساس­ترین بخش­ های تولید این محصول به شمار می­رود. زیرا هر­چه کیفیت مواد اولیه بالاتر باشد، محصول بدست آمده هم از مرغوبیت و دوام بیشتری برخوردار خواهد بود.

2- سپس پودر سنگ و سایر مواد لازم به وسیله اسپری درایر خشک شده و درون آسیاب­ها به دوغاب تبدیل می­شوند. نحوه تولید دوغاب و یکنواخت بودن آن برای تولید سرامیک با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین جهت کیفیت دوغاب تولیدی به­ طور مستمر توسط اپراتور دستگاه مورد سنجش و ارزیابی قرار می­گیرد.

3-در این مرحله به وسیله دستگاه پرس، دوغاب به اشکال مختلف کاشی و سرامیک تبدیل می­شود. فرآیند پرس کردن پودر یکی از مراحل تولید سرامیک پرسلان هم به شمار می­رود.

4- در این بخش کاشی و سرامیک تولید شده خشک می­شود. به طوری که با جذب تمامی آب و رطوبت روی آن، از ترک­ خوردگی و چسبیدگی سرامیک­ ها روی هم جلوگیری می­کنند.

5- در طول فرآیند پخت و روش تولید سرامیک، ممکن است یک­سری مشکلات ظاهری برای محصول به وجود بیاید؛ به همین دلیل در این قسمت لعاب کاری و اصلاحات ظاهری روی انواع کاشی و سرامیک صورت می­گیرد.

6- در پایان هم کاشی و سرامیک ­های تولیدی، وارد کوره شده و فرآیند پخت نوع براساس نوع، طرح و نقش آنها انجام می­شود.

جمع ­بندی

با توجه به فرآیند پخت کاشی و سرامیک و ضمن بررسی روش تولید سرامیک باید گفت که کاشی و سرامیک­ های موجود در بازار دارای کیفیت­ های متفاوتی هستند. از این­ رو هنگام خرید انواع کاشی و سرامیک علاوه بر طرح و نقش، به کیفیت و مقاومت آن توجه کنید. علاوه بر این محصول موردنظرتان را متناسب با نوع کاربرد و محل قرارگیری آن انتخاب نمایید.